SSWOM roept Kamerleden op de nek uit te steken voor jongeren met een beperking

Zorg voor passende begeleiding en ondersteuning voor de groep jongeren met een beperking, dat schrijft Stichting Studeren en Werken op Maat (SSWOM), aangesloten bij de VCP, in een manifest dat overhandigd is aan verschillende Kamerleden. Er worden diverse voorstellen gedaan om de positie van jongeren met een beperking te versterken. ‘Het is nu de hoogste tijd dat iemand haar nek voor deze groep gaat uitsteken’, zegt Bart de Bart, voorzitter van SSWOM.

Passende ondersteuning
Er staan nog steeds duizenden jongeren met een beperking aan de zijlijn, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Zij zitten vaak onnodig thuis omdat zij niet de juiste begeleiding krijgen, terwijl zij wel graag willen en kunnen werken. ‘Er is bewezen dat een goede jobcoach een essentiële rol speelt in het vinden en behouden van een passende baan, maar veel gemeenten besteden jobcoaching uit aan de goedkoopste partij waardoor jongeren een coach hebben die niet aansluit bij de specifieke hulpvraag. Dat is een gemiste kans en moet beter’, zegt De Bart. Daarnaast raken jongeren vaak verstrikt in het woud van voorzieningen en loketten in Nederland.

Geef jongeren met functiebeperking een kans
Ook pleit SSWOM voor eenvoudigere procedure voor het aanvragen van voorzieningen en subsidies en betere ondersteuning voor mkb-bedrijven. ‘Op dit moment lopen mkb-bedrijven achter met het in dienst nemen van jongeren met een beperking. Dat is zonde. We moeten mkb-bedrijven daarom actief stimuleren om met dit thema aan de slag te gaan en jongeren met een functiebeperking een kans te geven’, zegt De Bart.

Lees hier het volledige manifest.

Recent nieuws